Claude L. a écrit:Bruno, il y a un autre point que j'aimerais que tu clarifies. Comment expliquer la répartition très inégale des maladies cardiovasculaires dans le monde ainsi qu'à travers les époques (apparemment les maladies cardiovasculaires étaient très inférieures en nombre au 19e siècle) uniquement avec la théorie de Pauling et Rath ?
Intuitivement, je suspecterais comme principaux facteurs de l'explosion de maladies cardio-vasculaires en occident :
- le sucre (là , il y a aucun doute)
- le développement des huiles végétales raffinées à partir des années 30
- l'appauvrissement généralisé de la nourriture en vitamines, minéraux, etc
- la part croissante des glucides dans l'alimentation, à la suite des recommandations aberrantes des nutritionnistes, qui ont également favorisé l'obésité et les dérèglements métaboliques
- la diminution des lipides essentiels (oméga-3 en particulier)
Guen a écrit:Il y a encore 1 siècle peu de personnes dépassaient les 60ans.
Claude L. a écrit:Je lisais récemment dans un magazine les recommandations pour un petit déjeuner "équilibré" par Jean-Michel Cohen, nutrionniste qu'on voit beaucoup à la télé : 70 ou 80% de glucides...
In support of the suggestion that vitamin C lowers plasma Lp(a), they [Pauling et Rath] published a study of 11 outpatients with coronary heart disease, who were supplemented with nine grams of vitamin C per day. Lp(a) cholesterol in the blood was reduced by 27%; however, the controls in this study were limited(385). Evidence that vitamin C lowers Lp(a) is mixed. Bostom gave patients with coronary heart disease 4.5 grams per day of vitamin C, for 12 weeks (369). He found no effet on blood levels of Lp(a) cholesterol. This double-blind clinical trial used a short period of supplementation. The results were not consistent with vitamin C lowering Lp(a) in the blood. In another study, Jenner's group administered a gram per day of vitamin C to 101 healthy men and women, ranging in age from 20 to 69 years, for eight months. They concluded that it did not lower blood levels of Lp(a) cholesterol in healthy subjects. (370) The failure to demonstrate, consistently, that vitamin C supplementation lowers Lp(a) levels tends to refute the suggestion that ascorbate deficiency causes atherosclerosis by increasing plasma Lp(a).
(385) Rath M, Pauling L. (1992) Plasmin-induced proteolysis and the role of apoprotein(a), lysine and synthetics lysine analogs, Journal of orthomolecular Medicine, 7, 17-23
(369) Bostom, Hume, Eaton, Laurino [et al.] (1995) The effect of high-dose ascorbate supplementation on plasma lipoprotein(a) levels in patients with premmature coronary heart disease, Pharmacotherapy, 15(4), 458-464
(370) Jenner, Jacques [et al.] (2000) Ascorbic acid supplementation does not lower plasma lipoprotein(a) concentrations, Atherosclerosis, 151(2), 541-544
Alban a écrit:Avec OpenOffice je te fais le même
We know that exercise, and I'm going to focus on endurance exercise here, increases free radical production (if for no other reason than the increased utilization of oxygen) and there is some logic to the idea that taking supplemental anti-oxidants (either habitually or right around training) might limit damage. However, this neglects the fact that ROS (Reactive Oxygen Species) appear to be part of the overall signalling pathways to adapt to training (it's also known that regular training tends to bump up the body's inherent anti-oxidant defense system).
Over the last few years a number of studies have suggested that blocking the normal ROS response to endurance training might limit adaptations. For example, a very recent study (Close GL et. al.) found that vitamin C supplementation (1 gram 2 hours before and after downhill running) not only had no impact on muscle soreness but delayed recovery by limiting the production of ROS.
Claude L. a écrit:Merci Alban pour le tuyau sur Tunies.
Claude L. a écrit:Merci Alban pour le tuyau sur Tunies. J'ai commandé chez eux, support client génial. ..
Claude L. a écrit:Pourtant, les prix, eux, n'ont pas baissé. A ce tarif, autant prendre de la Now maintenant...
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