A quelle adresse doit-on t'envoyer notre ebook sur la PRISE DE MUSCLE ?

Oméga-3 et développement cérébral ?

Questions précises et discussions sur la diététique sportive

Oméga-3 et développement cérébral ?

Messagepar Franck le 03/09 04h08

C'est clair que la meilleur source d'omega 3 sont les huiles de poissons, faut faire quand même gaffe à la qualité du produit qu'on achète (veiller à ce que cela soit testé.) Les poissecailles sont vachement pollués de nos jours, métaux lourds, résidus de pesticides...et tout ces sympatiques trucs se trouve particulièrement concentré dans les graisses...

Il y a une polémique quant à notre capacité à tranformer les ALA d'origines végétales en DHA/EPA et il semblerait que notre capacité de conversions des ALA soit en fait très faible d'où la valeur du poisson...mais je me suis toujours posé une question: Si notre capacité de conversion des ALA en omega 3 utilisables est limité qu'en est-il de ces populations qui vivent depuis des générations dans des régions montagneuses sans avoir accès à aucun produit de la mer?

Ont-ils en comparaison des populations ayant accès aux produits de la mer un retard au niveau de leur développement cérébral et intellectuel? Sont-ils carencés? Les Auvergnats et les Savoyard seraient ils en moyennes plus débiles que les Bretons? Que dire des Tibétains? Quoiqu'il en soit je n'ai jamais entendu parlé d'une étude démontrant des problèmes de ce genre chez ces populations...

Est-ce que les peuples insulaires auraient développés au fil des générations une plus grande capacité de conversions des ALA? A moins qu'ils puissent trouver suffisamment de DHA/EPA dans la viande des animaux terrestres qu'ils consomment? Ou peut être encore que finalement notre capacité de conversion aussi minime soit-elle est simplement suffisante à partir du moment où notre consommation d'oméga 6 est limité? (sachant que les omega 6 rentrent en concurrence avec les omega 3 et empêchent ces derniers d'être utilisé par le corps...).

Je suppose que notre organisme est capable de se débrouiller à partir des ALA seuls à condition que notre consommation d'omega 6 soit limitée, or actuellement l'industrie agro-alimentaire nous a imposé ses huiles raffinées de merde genre le tournesol riches en omega 6...d'où carence...

Que de questions sans réponse... :D

A+
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Franck
 
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Messagepar Alban le 03/09 06h18

Ces deux études devraient apporter quelques réponses aux questions que tu te poses.

Concernant l'efficacité supérieure des sources d'huiles de poisson par rapport aux huiles végétales, il n'y a pas de polémique, juste des faits :

************************************************
Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2004 Mar;7(2):137-44.

Alpha-linolenic acid metabolism in men and women: nutritional and biological implications.

Burdge G.

Institute of Human Nutrition, Biomedical Science Building, University of Southampton, Bassett Crescent East, Southampton SO16 7PX, UK. g.c.burdge@soton.ac.uk

PURPOSE OF REVIEW: This review critically evaluates current knowledge of alpha-linolenic acid metabolism in adult humans based on the findings of studies using stable isotope tracers and on increased dietary alpha-linolenic acid intake. The relative roles of alpha-linolenic acid and of longer-chain polyunsaturated fatty acids in cell structure and function are discussed together with an overview of the major metabolic fates of alpha-linolenic acid. The extent of partitioning towards beta-oxidation and carbon recycling in humans is described. The use and limitations of stable isotope tracers to estimate alpha-linolenic acid desaturation and elongation are discussed. A consensus view of the extent of alpha-linolenic acid conversion to longer-chain fatty acids in humans is presented. The extent to which increasing dietary alpha-linolenic acid intake alters the concentrations of longer-chain n-3 fatty acids is described. The biological and nutritional implications of these findings are discussed. RECENT FINDINGS: Conversion of alpha-linolenic acid to eicosapentaenoic acid is limited in men and further transformation to docosahexaenoic acid is very low. A lower proportion of alpha-linolenic acid is used as a substrate for beta-oxidation in women compared with men, while the fractional conversion to longer-chain fatty acids is greater, possibly due to the regulatory effects of oestrogen. SUMMARY: Overall, alpha-linolenic acid appears to be a limited source of longer-chain n-3 fatty acids in man and so adequate intakes of preformed n-3 polyunsaturated fatty acids, in particular docosahexaenoic acid, may be important for maintaining optimal tissue function. Capacity to upregulate alpha-linolenic acid transformation in women may be important for meeting the demands of the fetus and neonate for docosahexaenoic acid.
************************************************

Et hier, j'ai trouvé cette étude concernant les végétariens / végétaliens vs. omnivores :

************************************************
Am J Clin Nutr. 2005 Aug;82(2):327-34.

Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids in plasma in British meat-eating, vegetarian, and vegan men.

Rosell MS, Lloyd-Wright Z, Appleby PN, Sanders TA, Allen NE, Key TJ.

Cancer Research UK Epidemiology Unit, University of Oxford, Oxford, United Kingdom. magdalena.rosell@cancer.org.uk

BACKGROUND: Plasma concentrations of long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids are lower in vegetarians and in vegans than in omnivores. No data are available on whether these concentrations differ between long- and short-term vegetarians and vegans. OBJECTIVES: We compared plasma fatty acid composition in meat-eaters, vegetarians, and vegans and examined whether the proportions of eicosapentaenoic acid (20:5n-3; EPA), docosapentaenoic acid (22:5n-3; DPA), and docosahexaenoic acid (22:6n-3; DHA) were related to the subjects' duration of adherence to their diets or to the proportions of plasma linoleic acid (18:2n-6; LA) and alpha-linolenic acid (18:3n-3; ALA). DESIGN: The present cross-sectional study included 196 meat-eating, 231 vegetarian, and 232 vegan men in the United Kingdom. Information on anthropometry, diet, and smoking habits was obtained through a questionnaire. Total fatty acid composition in plasma was measured. RESULTS: The proportions of plasma EPA and DHA were lower in the vegetarians and in the vegans than in the meat-eaters, whereas only small differences were seen for DPA. Plasma EPA, DPA, and DHA proportions were not significantly associated with the duration of time since the subjects became vegetarian or vegan, which ranged from <1 y to >20 y. In the vegetarians and the vegans, plasma DHA was inversely correlated with plasma LA. CONCLUSIONS: The proportions of plasma long-chain n-3 fatty acids were not significantly affected by the duration of adherence to a vegetarian or vegan diet. This finding suggests that when animal foods are wholly excluded from the diet, the endogenous production of EPA and DHA results in low but stable plasma concentrations of these fatty acids.

PMID: 16087975 [PubMed - indexed for MEDLINE]
************************************************

Alors, là ils ne parlent même pas de supplémentation en huile de poisson chez les omnivores, ni même de leur consommation en poissons gras... En plus l'enquête a été faite par questionnaire, avec toutes les précautions qu'il faut prendre dans ces cas là... mais les végétariens / végétaliens ont de toute façon des taux plasmatiques d'EPA et DHA plus faibles que les autres. On peut donc supposer que les taux d'EPA/DHA ailleurs (dans les membranes cellulaires par exemple) sont plus faibles aussi.
Bon allez, un dernier calcul et on s'en va.
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Messagepar Franck le 03/09 08h42

Ces deux extraits sont intéressants. Ils me semblent avoir déjà lu le deuxième...

La polémique dont je parlais ce n'est pas de la supériorité huile de poisson versus huile végétale, le poisson c'est le top, c'est reconnu, mais de notre capacité de tirer nos omega 3 des ALA végétaux...selon certains cette capacité seraient pratiquement de l'ordre de 0, selon d'autres suffisante pour maintenir le bon fonctionnement de notre organisme en particulier si on limite l'apport en omega 6...

Pour la deuxième étude ils disent que la production endogène est basse mais stable, reste donc à savoir si cette production est suffisamment basse pour avoir une incidence négative sur la santé de ces personnes et surtout pour le développement des nourrissons allaité au sein et le vieillessement de ces gens...
Autre truc, il n'y a pas de préciser l'écart exact en pourcentage entre ces deux groupes, plus bas mais de quel ordre? 5, 10, 20% inférieur? mais il s'agit d'un abstract je vais chercher pour voir s'il n'y pas de chiffres plus précis...

Ouais il ne parle pas de l'éventuelle supplémentation des omnivores, ni même d'ailleurs sur ce que mange les végétariens/vegan de l'études, si ces derniers consomment beaucoup d'huile riche en ALA ou non, alimentation riche en omega 6....se supplémentent-t-ils eux mêmes....en effet entre un omnivore qui a une alimentation équilibré et riche en poisson et un végétarien qui se nourri principalement de junk food il doit y avoir une sacré différence...cela serait sympa d'avoir des précision sur leur alimentation respective...

J'aimerais bien trouvé une étude épidémiologique des populations vivant dans des zones assez reculées en montagne, je ne parle pas biensûr du savoyard du XXI ème siècle ayant un supermarché à 100 mètre de chez lui mais des Tibétains, Népalais, des gens vivant dans les Andes...j'aimerais savoir qu'elle est leur statut au niveau apport DHA/EPA versus ALA et leur taux sanguin en DHA/EPA...est-il plus bas que chez ceux vivant en zone maritime? Si non d'où vient leur apport en omega 3? Conversion des ALA ou apport par les bestiaux dont ils se nourrissent (en dépit de l'absence des meilleures sources que sont les poissons de mer)? S'ils ont un taux plus bas dans quelle mesure alors cela affecte-il leur santé? Sont-ils plus prompt aux allergies? Leur système nerveux vieillie-t-il plus vite? Le développement intellectuel des enfants en retard?...

Bon allez hop! je vais faire un tour sur PubMed :D

Merci Alban d'avoir fait cette recherche et posté ces abstracts.

A+
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Oméga-3 et développement cérébral ?

Messagepar Franck le 03/09 10h03

J'ai trouvé des trucs intéressants:


********************************************************
Short-term supplementation of low-dose gamma-linolenic acid (GLA), alpha-linolenic acid (ALA), or GLA plus ALA does not augment LCP omega 3 status of Dutch vegans to an appreciable extent.

Fokkema MR, Brouwer DA, Hasperhoven MB, Martini IA, Muskiet FA.

Department of Pathology and Laboratory Medicine, Groningen University Hospital, Groningen, The Netherlands. m.r.fokkema@path.azg.nl

Vegans do not consume meat and fish and have therefore low intakes of long chain polyunsaturated fatty acids (LCP). They may consequently have little negative feedback inhibition from dietary LCP on conversion of alpha -linolenic acid (ALA) to the LCP omega 3 eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) acids. We investigated whether supplementation of nine apparently healthy vegans with 2.01 g ALA (4 ml linseed oil), 1.17 g gamma-linolenic acid (GLA) (6 ml borage oil) or their combination increases the LCP omega 3 contents of erythrocytes (RBC) and platelets (PLT), and of plasma phospholipids (PL), cholesterol esters (CE) and triglycerides (TG). The supplements changed the dietary LA/ALA ratio (in g/g) from about 13.7 (baseline) to 6.8 (linseed oil), 14.3 (borage oil) and 6.4 (linseed + borage oil), respectively. ALA or GLA given as single supplements did not increase LCP omega 3 status, but their combination augmented LCP omega 3 (in CE) and EPA (in fasting TG) to a statistically significant, but nevertheless negligible, extent. We conclude that negative feedback inhibition by dietary LCP, if any, does not play an important role in the inability to augment notably DHA status by dietary ALA. The reach of a DHA plateau already at low dietary ALA intakes suggests that dietary DHA causes a non-functional DHA surplus, or is, alternatively, important for maintaining DHA status at a functionally relevant level. Copyright 2000 Harcourt Publishers Ltd.

PMID: 11090255 [PubMed - indexed for MEDLINE]



*************************************************************
Alpha-linolenic acid in rapeseed oil partly compensates for the effect of fish restriction on plasma long chain n-3 fatty acids.

Valsta LM, Salminen I, Aro A, Mutanen M.

Department of Nutrition, National Public Health Institute, Helsinki, Finland.

OBJECTIVE: To examine the ability of alpha-linolenic acid (ALA) in low erucic acid rapeseed oil (RO) to compensate for the effects of a restriction in fish intake on plasma fatty acid composition. DESIGN AND SUBJECTS: Two times 6 weeks' randomized dietary intervention was used with blind crossover design in 40 healthy unconfined women and men (age 20-46y). INTERVENTIONS: Subjects were assigned to two fish restricted diets, namely RO diet and Trisun-sunflower oil (TSO) diet, with similar proportions of saturated : monounsaturated : polyunsaturated fatty acids (11.5:17.5:8.5% of total energy, En%), but differing in their ALA content (2.2 and 0.3 En%) and n-6 : n-3-ratio (3 : 1 and 23 : 1, respectively). The fatty acid compositions of plasma triglycerides (TG), cholesterol esters (CE), and phospholipids (PL) were analyzed by gas chromatography. Dietary intake was evaluated based on 3- to 7-day food records. RESULTS: The proportion of TG and CE ALA decreased on the TSO diet (from 1.6% to 0.9% and from 0.9% to 0.4%, respectively, P < 0.001) and increased on the RO diet (from 1.7% to 3.4% and from 0.9% to 1.3%, respectively, P < 0.001) compared to the baseline level. The proportion of eicosapentaenoic acid (EPA) in all three plasma fractions decreased on the TSO diet but not on the RO diet. The proportions of docosa-hexaenoic acid (DHA) decreased on both experimental diets and there was no difference in CE DHA between the diets. PL docosa-pentaenoic acid (DPA) and PL DHA remained at a higher level on the RO diet compared to the TSO diet (P < 0.001 and P < 0.05, respectively). CONCLUSIONS: ALA is metabolized to EPA in humans to a significant extent. The degree to which rapeseed oil (ca 50g/day) affects the proportion of EPA resembled the effect of a weekly portion (50-100g) of fatty fish depending on the fat content of the fish.

*************************************************************
Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications.

Davis BC, Kris-Etherton PM.

Department of Nutritional Sciences, Pennsylvania State University, University Park, PA 16802, USA. pmk3@psu.edu

...Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians
There are 2 important steps vegetarians can take to improve their EFA status. 1) Maximize the conversion of ALA to EPA and DHA. 2) Provide a direct source of EPA and DHA.

For those with increased needs for EPA and DHA (eg, pregnant and lactating women) or at greater risk for poor conversion (persons with diabetes, those with neurological disorders, premature infants, the elderly), it may be prudent to ensure that there is a direct source of EPA and DHA. While it is not common, it is possible to overconsume n-3 fatty acids. If a person minimizes n-6 fatty acids and uses large amounts of n-3 fatty acids [ie, > 2 tbsp (28 g) flax oil/d], resulting in an n-6-to-n-3 ratio of < 1:1, insufficient LA conversion to AA can occur. Elongase and desaturase enzymes preferentially convert n-3 fatty acids, when compared with n-6 fatty acids. A balance of 2:1–4:1 (n-6:n-3) appears optimal for vegetarians and others who do not receive preformed EPA and DHA.

Maximizing conversion of n-3 fatty acids
While conversion of EFAs to longer-chain fatty acids is, at least in part, dependent on genetics, age, and overall health, several dietary factors also have a significant impact on the conversion process. First, it is important to ensure that the diet is nutritionally adequate, as poorly designed diets can impair the conversion process. Insufficient energy or protein decreases the activity of conversion enzymes, as can deficiencies of pyridoxine, biotin, calcium, copper, magnesium, and zinc (56, 57). Excessive intakes of trans fatty acids can also depress conversion enzymes. In addition, alcohol inhibits the activity of {Delta}-5 and {Delta}-6 desaturase and depletes tissues of long-chain n-3 fatty acids (58). High n-6 fatty acid content can have a profound effect on n-3 fatty acid conversion, reducing it as much as 40% (59).

In the context of current guidelines, total polyunsaturated fatty acid intake should be < 7% of calories, with 10% being the maximum. Vegetarians currently consume about 8–12% of their calories from polyunsaturated fatty acid. Given a total polyunsaturated fatty acid intake of 7–10% of calories, to achieve an n-6-to-n-3 ratio of 4:1, < 1.5–2% of calories should be obtained from n-3 fatty acids and, as a result, 5.5–8% of calories from n-6 fatty acids. Alternatively, LA can be decreased; however, given the recognized health benefits of LA, a marked reduction is not recommended. To achieve reduced n-6 intakes, oils rich in n-6 fatty acids should not be used as primary cooking oils. Cooking oils with the greatest n-6 fatty acid content include safflower oil (75% n-6), grapeseed oil (70% n-6), sunflower oil (65% n-6), corn oil (57% n-6), cottonseed oil (52% n-6), and soybean oil (51% n-6). Processed foods, convenience foods, and snack foods also are significant contributors to n-6 intake; thus, their use should be moderate. n-6-Rich whole foods such as sunflower seeds, pumpkin seeds, sesame seeds, walnuts, wheat germ, and soy foods need not be avoided, as they tend to be relatively minor contributors to overall n-6 intake. These foods also provide a myriad of beneficial dietary components, including phytochemicals, fiber, B vitamins, vitamin E, and trace minerals.

The primary fat in the diet should come from foods and oils rich in monounsaturated fat. When monounsaturated fats predominate, saturated fats, trans fatty acids, and n-6 fatty acids are kept in check and the ratio of n-6 to n-3 fatty acids improves. Monounsaturated fats are high in nuts (except for walnuts and butternuts), peanuts (a legume), olive oil, olives, avocados, canola oil, high-oleic sunflower oil, and high-oleic safflower oil. Whole foods rather than oils are better sources of monounsaturated fats because they contribute many other nutrients to the diet.

Finally, it is important to ensure that there are sufficient amounts of ALA, which is necessary for the production of EPA and DHA. Most healthy vegetarians would be well advised to double their intake of ALA, providing >= 1% of energy from n-3 fatty acids or 1.1 g/1000 cal. For those with increased needs or decreased capacity to convert, an intake of 2% of energy or 2.2 g/1000 cal may be necessary. The primary sources of ALA are selected seeds, nuts, and legumes (flaxseed, hempseed, canola, walnuts, and soy) and the green leaves of plants, including phytoplankton and algae. Table 1 provides a list of common ALA-rich plant foods, the percentage of fat as ALA, the n-6-to-n-3 ratio, and the total grams of ALA per serving...


Texte complet:

ça laisse songeur...
Il semblerait qu'il ressort de ces extraits 2 trucs:
1/ concurrence entre omega 3/6
2/lorsque le corps atteint un niveau fonctionnel suffisant d'EPA/DHA, et aussi bas soit-il, un apport supplémentaire en ALA ne semble pas augmenter le taux d'omega 3 à l'inverse des apports directes de DHA/EPA (huiles de poissons), donc la conversion des ALA en DHA/EPA...semblerait avoir un seuil limite au dessus duquel la conversion ne se fait plus quelquesoit l'apport en ALA...ce seuil est il suffisant pour maintenir un état de santé optimal??

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Messagepar Guen le 28/09 09h21

Je ne trouve pas l'url de cette huile de foie de morue au citron



Nak a répondu

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http://store.yahoo.com/hilife-vitamins/carlson-8839501351.html



1 mois 1/2 que j'attends ma commande :( Vous attendez combien de tps d'habitude?
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Messagepar Chet If le 28/09 09h50

1 semaine ~
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Messagepar Eponge le 28/09 10h31

Salut Guenael! Ca va la vie en ile de France? ;) Et ta femme, ça se passe bien? C'est pour elle l'huile non?

Ca prend en général une semaine à peu près, plus si la douane a chopé la bazar. Dans tous les cas envoie un mail à hilife, ils sont très réactifs, ils te renvoient le lien vers Fedex pour tracker le colis très rapidement.
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Messagepar Guen le 28/09 17h43

Salut Alex.

J'ai une vision tronquée de l'IDF puisque j'habite à la lisière d'une grande forêt :cool:

J'ai très peu de temps pour moi en ce moment, je bosse plus de 50h par semaine et j'ai eu des soucis familliaux :confused:

La muscu est entre parenthèse pour l'instant.


J'ai assisté en lointain spectateur aux derniers évènements du forum, pour faire court je dirai que je suis de l'avis de fab, vu qu'on a 1 peu abordé le sujet à la comp.

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Messagepar Eponge le 28/09 21h07

PM
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