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Une Calorie est une Calorie ? Principe remis en cause !

Questions précises et discussions sur la diététique sportive

Une Calorie est une Calorie ? Principe remis en cause !

Messagepar Alban le 10/05/2005 09h13

J'ai trouvé ceci, de Lyle McDonald :
To really nitpick, first you'd need to factor in the varying digestions
for each type of protein (which can very from a low 70% for vegetable
sources up to about 97% for meat and protein powders) to factor in the
amount of protein that's being lost in your feces. So now we need to
find

Actual protein digestion = Sum (P1*D1 + P2*D2....Pn*Dn)
where Px is the protein in question and Dx is the digestibility constant
for the question) and where n is the total number of different proteins
being consumed.

Now, the Atwater constant for protein varies from roughly 3.9 to 4.2
cal/gram (4 cal/gram is an average) so you'd really need to find the
exact constant for each dietary protein you're eating, and multiply that
by the gram amounts of protein of each.

So we now have:

Net caloric content = Sum (P1*D1*A1 + P2*D2*A2...Pn*Dn*An)

where Px is the protein in question, Dx is the digestibility of that
protein, and Ax is the Atwater constant for the question) and where n is
the total number of different proteins being consumed.

Of coures, that only tells you the caloric content (as measured by a
bomb calorimeter) for each protein, while factoring in digestion. This
doesn't tell you how much energy is actually derived by the body (which
is NOT a bomb calorimeter).

To get an accurate number, you'd need to take into account the fact that
the energy yield from protein is far lower than from other nutrients
(i.e. carbs and fat) so you'd really have to take the number of carbons
in each protein and track them through the various metabolic reactions,
counting the carbons yield all the way, to find out how much of the
actual absorbed protein is yielding energy.

Or just ignore the bored geek and use 4 cal/gram.


J'aime assez la dernière phrase :D

Le problème c'est qu'on ne peut pas comparer l'énergie récupérée dans un calorimètre et celle utilisée par notre corps... comme toujours.
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Messagepar Alban le 10/05/2005 09h40

J'avais déjà posté ça, mais je le remet :
Il y a en particulier l'article

Merrill, A.L. and Watt, B.K. 1973. Energy Value of Foods...Basis and Derivation. Agriculture Handbook No. 74. U.S. Government Printing Office. Washington, DC. 105p.

un peu long mais qui explique comment sont déterminées les valeurs énergétiques des aliments...
Honnêtement, je ne l'ai pas encore lu :\ mais je sens que je vais le faire :cool:
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Messagepar Vincent le 10/05/2005 09h58

Ce que dit Lyle s'applique qu'aux prots ou aussi aux types de graisses ou sucres lent/rapides ?

Donc les 4/4/9 seraient en fait une moyenne selon le type de prots (et éventuellement de carbs/fat) ?
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Messagepar Alban le 10/05/2005 10h07

Le texte de Lyle, c'est pour les protéines uniquement.

Les graisses et sucres c'est autre chose, puisqu'ils ne contiennent pas d'azote... et qu'ils ont un effet moins important sur la thermogénèse postprandiale.

Effectivement, 4 g/kcal c'est une moyenne. En réalité il faudrait tenir compte de la proportion de chaque acide aminé et faire une moyenne. Par exemple :
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Messagepar Vincent le 10/05/2005 10h17

ok merci pour le lien ! :cool:
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Messagepar Plasma le 10/05/2005 10h47

Donald a écrit:Dx is the digestibility constant

C'est bien ce que je me disais, Dx est un trou sans fond ! :D
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Messagepar Dx2jc le 10/05/2005 17h37

:wtf:
Go to One-Set... / /
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Messagepar Ayor le 10/05/2005 21h32

En parlant de trou:

Quel est le point commun entre des hemorroïdes et une BMW 330? :idea:













Un jour, tous les trous du cul en auront. ;)
"Vas y Ayor bombarde les photos maintenant fat right fat left , fat arm , fat leg ALLEZ ON VEUX VOIR DE LA GRAISSE MARRE DES PHYSIQUES STRIEE VIVE LE LARD " Alain, dite la grosse.
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Messagepar Vincent le 03/06/2005 16h57

comme je sais pas trop ou mettre ca, je retrouve plus le débat sur la quantité nécessaire et SUFFISANTE de prots VERSUS max prots, je met ca ici :

To test the hypothesis that muscle protein synthesis (MPS) is regulated by the concentration of extracellular amino acids, we investigated the dose-response relationship between the rate of human MPS and the concentrations of blood and intramuscular amino acids. We increased blood mixed amino acid concentrations by up to 240 % above basal levels by infusion of mixed amino acids (Aminosyn 15, 44-261 mg kg-1 h-1) in 21 healthy subjects, (11 men 10 women, aged 29 ± 2 years) and measured the rate of incorporation of D5-phenylalanine or D3-leucine into muscle protein and blood and intramuscular amino acid concentrations. The relationship between the fold increase in MPS and blood essential amino acid concentration ([EAA], mM) was hyperbolic and fitted the equation MPS = (2.68 [EAA])/(1.51 + [EAA]) (P < 0.01). The pattern of stimulation of myofibrillar, sarcoplasmic and mitochondrial protein was similar. There was no clear relationship between the rate of MPS and the concentration of intramuscular EAAs; indeed, when MPS was increasing most rapidly, the concentration of intramuscular EAAs was below basal levels. We conclude that the rates of synthesis of all classes of muscle proteins are acutely regulated by the blood [EAA] over their normal diurnal range, but become saturated at high concentrations. We propose that the stimulation of protein synthesis depends on the sensing of the concentration of extracellular, rather than intramuscular EAAs.
(Received 4 July 2003; accepted after revision 5 August 2003; first published online 8 August 2003)
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Messagepar Invité le 03/06/2005 17h28

En résumé français, ça donne quoi?
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Messagepar Rudy le 03/06/2005 18h21

Les débats à la con de Vincent :-)))
La quantité de protéines dont tu as besoin est incalculable et est personnel en fonction par exemple de ton entrainement ( plus ou moins de traumatisme ) ; ...
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Messagepar Fabien M. le 03/06/2005 18h34

Vincent t'es etonnant ! tu manges un yahourt et demi par jour et tu lances encore ce genre de débat ...il y a un truc que j'ai loupé dans ton raisonnement :rolleyes:
:D
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Messagepar Vincent le 03/06/2005 21h31

Brocco non, training ou pas la différence est meme minime !!! alors entre les différents training...
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Messagepar Rudy le 04/06/2005 08h53

La dégradation protéique entre 20 rep et 100 rep est loin d'être la même ( c'est un exemple ).
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Messagepar Vincent le 04/06/2005 14h58

tu veux dire 1 série de 20 ou 100 ? ben avec 100 tu dois pas casser bcp de prots :p
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