matclems a écrit:A propos du sel/sodium, ne faut-il pas plutôt se concentrer sur le ratio sodium/potassium ?
La littérature scientifique tend en effet à dire que l'augmentation des risques cardiovasculaires est plus corrélée au ratio sodium/potassium qu'au sodium seul.
De façon générale, un sportif à des besoins alimentaires plus élevés qui suffisent selon moi à couvrir ses besoins en sodium sans ajout de sel.
http://www.who.int/nutrition/publicatio ... ersion.pdfSodium is the principal cation in extracellular fluid in the body, and is an essential
nutrient necessary for maintenance of plasma volume, acid–base balance, transmission
of nerve impulses and normal cell function. In healthy individuals, nearly 100% of
ingested sodium is absorbed during digestion, and urinary excretion is the primary
mechanism for maintaining sodium balance (18). Even in hot, humid climates, there
are only minimal loses through faeces and sweat. Acclimation to heat occurs rapidly;
thus, within a few days of exposure to hot and humid conditions, individuals lose only
small amounts of sodium through sweat (19, 20). Under conditions of extreme heat and
intense physical activity that result in high sweat production, sodium losses in sweat
are increased and appreciable; nonetheless, most individuals can replace the necessary
sodium through food consumption, without dietary alterations, supplements or
specially formulated products (19-21).
Although the minimum intake level necessary for proper bodily function is not well defined, it is estimated to be as little as 200–500 mg/day (18, 27). Data from around the world suggest that
the population average sodium consumption is well above the minimal physiological
needs
Je n'ai de sel nul part dans ma diète et j'atteins 1000 mg de sodium apporté principalement par les œufs, la viande et le poisson (et encore j'ai des trucs de pas compté je crois + les repas de famille/amis je dois bien arriver à 2000 mg). Je suis bien au delà des 200-500 mg du minimum requis.
En tout cas, les spéculations sur le sport et le besoin en sodium viennent de la perte de sodium liée à la transpiration et des cas extrêmes (marathonien...etc). Pour des séances de muscu qui durent 1 H 30 max ça n'a rien à voir.
Ça me semble donc cohérent, même pour un sportif, de manger sans sel. Ce qui ne l'est pas c'est de repousser ces limites en courant 4 à 6 H...