L'isomère c9-t10 est le plus abondant dans la nourriture (lait, fromages, boeuf, agneau).
Les suppléments de CLA du commerce contiennent principalement les isomères c9-t11 et t10-c12, en proportion égales.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=15159248The results from those studies indicate that CLA might slightly decrease body fat in humans, particularly abdominal fat, but there is no effect on body weight or body mass index. There is no simultaneous improvement in lipid or glucose metabolism. Rather, the trans-10,cis-12 CLA isomer unexpectedly caused significant impairment of the peripheral insulin sensitivity as well as of blood glucose and serum lipid concentrations. In addition, CLA markedly elevated lipid peroxidation.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=12370214
(mêmes auteurs que la première)CONCLUSIONS: t10c12 CLA supplementation increases oxidative stress and inflammatory biomarkers in obese men. The oxidative stress seems closely related to induced insulin resistance, suggesting a link between the fatty acid-induced lipid peroxidation seen in the present study and insulin resistance. These unfavorable effects of t10c12 CLA might be of clinical importance with regard to cardiovascular disease, in consideration of the widespread use of dietary supplements containing this fatty acid. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=15159250Studies have shown that CLA, specifically the t10,c12-isomer, can reduce fat tissue deposition and body lipid content but appears to induce insulin resistance and fatty liver and spleen in various animals. A few human studies suggest that CLA supplementation has no effect on body weight and could reduce body fat to a much lesser extent than in animals.The postulated antiobesity mechanisms of CLA include decreased energy and food intakes, decreased lipogenesis, and increased energy expenditure, lipolysis, and fat oxidation.
Malheureusement, l'article complet n'est pas accessible librement. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=15277146
(mêmes auteurs que les deux premières)
L'isomère c9-t11 (3g/j) du CLA augmente la résistance à l'insuline chez des patients mâles obèses. C'est cet isomère qui est majoritaire dans les aliments qui en contiennent.
En introduction, les auteurs disent aussi que l'isomère t10-c12 a les mêmes effets, chez de obèses atteints du "metabolic syndrome" (réf. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... s=12196420).
De plus dans cette étude ils montrent que le CLA c9-t11 augmente la péroxidation des lipides chez les sujets, ce qui, si je ne m'abuse, n'est pas très bon...
Je dirai donc, prudence avec l'utilisation de CLA. Ca n'est pas si sain qu'il y paraît à première vue...
Moi qui commençais à m'intéresser à ce supplément, ça me refroidit un peu tout ça...
J'encourage ceux que ça intéresse à se documenter et à nous faire part de leurs trouvailles ici.